Stim och Stoj!

Igår när jag skrev veckans Up’s& Down’s nämnde jag att jag går en kort kurs hos Skrivarplaneten, 3 uppgifter får vi med 2 dagars mellanrum. Lite kniviga med roliga uppgifter, det är en utmaning att skriva!

Första uppgiften var att skriva en liten berättelse innehållande 5 ord som vi fick välja från en lista. Det var det svåraste tror jag.

Jag valde orden:

  • Pannkaka
  • Lakrits
  • Godhjärtad
  • Enorm
  • Springa

Jag skrev en liten berättelse om pojkarna Stim och Stoj – två små pojkar som tillhör Insjöfolket.

skrivarplanetenSTIM OCH  STOJ

När det är varma sommardagar vid samlas det massor av människor på badstranden vid Lille Havsjön. Det solas och badas, det plaskas och leks i vattnet. En del hoppar från bryggan och hopptornet och många simmar ut till de djupare delarna av sjön. Men ingen har någonsin sett någon av de de små pojkarna Stim och Stoj, som bor på botten på det allra djupaste stället av sjön tillsammans med pappa Grin och mamma Flin.

De tillhör Insjöfolket och är inte särskilt stora. Ett fullvuxet insjöfolk är ca 10-12 cm. När insjöfolket är under vattnet har de fenor och simfötter som de simmar omkring med. Men när de ska upp på land så måste de säga de magiska orden ”Fenor och simfötter bort, ge mig ett par ben så kan jag springa fort,” då förvandlas fenor och simfötter till armar och ben. När de sen ska simma ner i djupet till sitt enorma hus måste de säga samma ord, fast baklänges, ”trof agnirps gaj ås neb rap tte gim eg, trob rettöfmis hco ronef.” 3 försök har man på sig att säga rätt, säger man fel får man vänta i 2 dagar innan man får lov att prova ramsan igen. Det har Stim och Stoj gjort många gånger, då får de gömma sig under bryggan vid hopptornet så ingen människa ser dom.

Folket som besöker stranden skräpar ner mycket och ibland glömmer de matsäckar som de haft med sig. Då blir det fest för Insjöfolket. En gång hittade Stim och Stoj en enormt stor pannkaka som var hoprullad med söt och god jordgubbssylt! De tänkte äta upp den själva men ropade på sin familj att komma upp på stranden och festa loss! En halvtom colaflaska hittades också, och då blev det ännu mera fest.

Farligt med lakrits

Ibland kan de hitta bitar av lakrits och då är det riktigt illa. För insjöfolket tål inte lakrits de får svåra magplågor som gör att de till slut inte dör om de inte kommer till en doktor. Stim och Stoj har båda testat att äta lakrits och blev jättesjuka, de fick åka med pappa Grin till den godhjärtade doktor Öring i borta i Björnsjön! Det är nästan 7km dit, men Skogsmusexpressen kostar bara 5 granbarr att åka med oavsett hur långt du ska åka och går snabbare än att gå. Det tog dom 4 timmar att komma fram, hade de gått hade det tagit många fler timmar. Mamma Flin hade ordnat en matsäck åt dom så de skulle klara hela resan. Men varken Stim eller Stoj orkade äta något. De hade så ont i sina magar.

Väl framme hos Doktor Öring fick Stim och Stoj medicin gjord på björklöv och gammal aska från grillplatsen. Efter 3 timmar var de botade och kunde åka hemåt.

Och väl hemma fick pojkarna springa av sig på stranden innan det blev en riktig fest. Mamma Flina hade minsann hittat både kanelbullar och vattenmelonbitar på stranden. De hade fest i många timmar på stranden Men sen började ju människorna att komma tillbaka och då var det dags för Insjöfolket att återvända ner i djupet av Lille Havsjön men innan de kan göra det måste de ju magiska orden för att få fenor och simfötter igen. Men hur var den nu igen? Kommer ni ihåg den? Ja just det: ”trof agnirps gaj ås neb rap tte gim eg, trob rettöfmis hco ronef.

Och vem vet om du besöker Lille Havsjön någon gång så får du kanske se Stim och Stoj och deras familj om du har riktigt, riktigt, tur.

Ge mig feedback?

Hoppas ni tyckte om min lilla berättelse. Kan tillägga att Lille Havsjön finns i verkligheten. Den ligger uppe på Hökensås strax utanför Tidaholm.

Skriv gärna i kommentarer nedan vad ni tyckte om min berättelse. Både positiv och Negativ feedback tas tacksamt emot.
Som sagt går jag jag denna kursen via Skrivarplaneten och den var gratis. Det finns massa kul på Skrivarplaneten att läsa och lära sig! Tack till Frida Spikdotter Nilsson för inspiration och roliga uppgifter

Ta hand om er!//

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge