Dan före dan…

Ja dan för dan då man dansar kring midsommarstången (haha lurade jag er nu… trodde ni jag menade julafton). Midsommar är min favorithögtid. Maten är inte lika tung som jul och påsk. Och jordgubbar och grädde till efterrätt. Det är sommar så det spritter om det.

Jag kommer dock vara hemma imorgon och inget göra, ta det lugnt och njuta. Köpte hem lite gott idag. Ingen midsommarmat, men lite annat gott. Köpte crabsticks, bönor o grönt och gjorde en pastasallad. Smidig, enkel och somrig mat som passar i värmen. Har faktiskt mat för ett par dagar framåt. Kommer kanske ”spetsa” den med lite rädisor och sallad från balkongen. För man måste trots allt äta OCH dricka! Jag kör alkohol fritt i mitt glas;)

Det blir ju annorlunda midsommar i år igen, pandemin ställer till det, men man får göra det bästa av det hela. Men den midsommar som för oss var mest annorlunda var midsommar 2016, när Walther var sjukare än någon kunde trott, vi kunde ha förlorat honom! Skrämmande att tänka tillbaka på detta.

Påtal om Walthers sjukhusvistelse 2016…

fick vi idag kallelse till öron/näsa/hals-mottagningen för kontroller bl.a. hörselprov. Troligen kommer Walther behöva använda hörapparat. Men det i säg är inget skrämmande för mig, jag är uppvuxen med en pappa som använt hörapparat så länge jag kan minnas. Däremot tyckte kompisarna på skolan och på fritids det var konstigt. ”Vad har din pappa för konstiga pluggar i öronen? Han hör väl inget med dom i?” (Då för typ 30 år sen var det inga fina apparater bakom örat, med och en liten slang in i örat. Då var det en brunaktig ”plugg”). Han hade ju dessa i just för att han skulle höra bättre. Och jag reagerade inte å att det var konstigt, det var ju min vardag och är än idag. Inget konstigt med det! Nu svamlade jag iväg lite… midsommar var det ju jag skulle skriva om.

Älskade Suntak

I vanliga fall besöker vi Suntak på Midsommardagen. Men återigen blir det inget chokladhjul, inget, lotteri, ingen tipspromenad, inget häst och vagn, inget fika i sockenstugan eller gudstjänst på Storegården med Bengt-Åke och Valstadkören:(
Det är så trist. Men jag får försöka minnas alla år vi har kunnat vara där istället. Det är tradition att åka dit på midsommardagen. Det är nåt visst. Och man kan göra ett besök i Suntaks gamla kyrka som byggdes på medeltiden, storegården som byggdes redan på 1700-talet. Väl värt ett besök i sommar gott folk!
Bengt-Åke Öhgren som är präst och brukar hålla i friluftsgudstjänsten brukar läsa en dikt av Erik Lindorm och förr sjöng även Valstadkören ihop med kantor Agneta denna dikt som jag älskar.:

Sommardag

Nu sjunger marken under mina fötter
och lekfull vindil blåser i mitt hår,
där gnolande och sommaryr jag går
en väg med blekta barr och blanka rötter,
som solen full med gröna fläckar sår.

Mot skrovlig tallbark fågelnäbbar spika
och ludna bromsar brumma mig förbi.
Ur molnen skär en svalsvärms visselskri.
Jag själv är flygstark och jag ville skrika
mig hes av glädje för att jag är fri.

Det är så stort att jag får gå på jorden
ännu en sommar, full av doft och sken,
och bjudas in av varje dikesren
till smultronmiddag på de gröna borden
och sova ut på någon skuggig sten.

Så tackar jag min jord att jag får vara
vid liv, en människa, ett blod, ett jag,
ett hjärta, som kan slå med lätta slag
och låta sorgsna drömmerier fara
som moln i fjärran på en sommardag.

Jag får ha en egen gudstjänst och läsa vackra dikter och sjunga psalmer själv härhemma och läsa denna dikt, och föreställa mig att Bengt-Åker gör det. Kollekt kan man ju swisha in till svenska kyrkans olika arbeten: 9001223 är numret dit! Bara för att pandemin ställer till det så man inte kan fira gudstjänst eller fira midsommar så slutar inte Svenska kyrkans arbete med att hjälpa till där det behövs som t.ex. Hjo Folkhögskola (och andra folkhögskolor) som drivs av svenska kyrkan, arbetet för barn i olika länder så att de ska få vara just barn, naturen, svenska kyrkan i utlandet m.m. Finns många saker som kyrkan hjälper till med.

Kommer snart upp i bloggen:

Nu ska jag ta mig en dusch, jag har gjort ett danspass ”Sabor Latino” i 60min så är rätt så varm och trött i kroppen! Sen har jag varit med på ett pass där man fokuserar på andningen i 20 minuter, och ett pass meditation i 20 minuter via en app, som jag på söndag kommer berätta mer om… så håll ut tills dess… men säger som så, ni kommer inte bli besvikna över att få vänta.

Men jag önskar er en god natts sömn! Kraaam

Förresten!!! Hur ska du fira midsommar? Kommentera och berätta, eller skriv ett eget inlägg!

Ta hand om er!//

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge