Mat från världens alla hörn – Del 1.

Jag hade tanken på att göra det när jag skulle satsa på min YouTube-kanal för nåt år sen, men blev för mycket just då. Men tanken finns kvar att genomföra det fast i bloggform. Och NU gör jag det. Vad då? undrar ni. Jo, mat från världens alla hörn.

Lördagar eller söndagar OJÄMNA veckor kommer jag publicera recept och bilder samt recensioner på mat, bakverk eller desserter som jag testat att laga och äta. Och det handlar alltså om mat från olika länder. Och det handlar om ett land i taget.

Jag kommer göra en lista med olika länder och numrera dessa och sen använda random.org och slumpa fram temat. Jag tänkte också skriva lite fakta om varje land och om jag har besökt landet kanske jag berättar något extra.

Nu tjuvstartade jag dock lite denna helgen, men blev 3 olika länder denna helg och dessutom är det bara fredag idag😉 Men blir ett land per dag denna helgen. Idag blir det:


POLEN

Jag har besökt Polen 4gånger, 1 vecka i november/december under åren 1996, 1997, 1998 och 2002. Och jag gillar verkligen Polen. Men skulle vilja åka på våren eller sommaren också och se andra vyer.

Polen är en republik i norra Europa, där det bor 40,5miljoner människor. Språket är polska och de flesta polacker är katoliker. I huvudstaden Warzawa bor det ungefär lika många människor som i hela Sverige. Valutan heter Złoty. Polen gränsar till Tyskland i väst, Tjeckien och Slovakien i syd, Ukraina och Vitryssland i öst samt Ryssland och Litauen i norr. Dessutom är det maritim (havsgräns) gräns till Sverige och Danmark.


När det gäller polsk mat så är det rödbetssoppa och surkål, men också korv, oxkött, kyckling, och fläskkött.

Jag äter inte kött, men när jag var i Polen första åren så gjorde jag det, men min favorit är ändå rödbetssoppa. Och jag har ätit det på flera ställen i Polen, men på barnhemmet i Otwock hos nunnorna där vi bodde under resorna var det ändå favoriten! Och gör jag rödbetssoppa så är det på det här viset jag äter det!


RECEPT

4portioner, under 60min.

 • 1 gul lök
 • 500g rödbetor (jag köpte faktiskt färdigkokta och det funkar finfint)
 • 2 palsternackor
 • 2 morötter
 • 1 grönsaksbuljongtärning
 • 1 lagerblad
 • 1 liter vatten
 • Vitvinsvinäger
 • Salt& peppar
 • Olja
 • 6 potatisar
 • Salt
 • Persilja

Skala och hacka löken. Skala rödbetor (om du valt råa), palsternackor, morötter, och potatis. Skär ner rödbetorna, palsternackorna och morötterna i mindre bitar och låt fräsa med löken i en stor kastrull med lite olja.

Smula ner buljongen, tillsätt lagerblad och vatten. Koka tills alla rotsaker är mjuka.

Koka samtidigt potatisen i en egen kastrull. När potatisen är klar så häll av den och mosa den lätt.

Ta upp lagerbladet ur soppan. Mixa slät. Smaka av med salt och peppar samt vinäger.

Lägg upp soppan i djupa skålar, lägg i lite potatis, i mitten och strö över hackad persilja.

Ät och njut av en glimt av Polen!


Hoppas ni gillar detta! Och om ni har önskemål om specifika länder eller tips på recept så kommentera gärna. Jag äter dock inte kött och kyckling. Och sen äter jac glutenfritt. Men det behöver inte vara en huvudrätt, bakverk eller dessert går lika bra.

Nu ska jag se klart masked singer innan jag lägger mig. Är så trött idag.

Ta hand om er!//

Gör mig glad med en kommentar!