4 februari – Nutellans dag

4 dagen i Februari-utmaningen. Eller 3e för mig, jag orkade inte skriva något igår tyvärr. jag uppdaterade er ang mig själv och mitt nuvarande mående. Och hade tänkt skriva efteråt men det gick inte helt enkelt. Jag var för trött och medtagen!

Men idag kör vi! Jag hade ju verkligen tänkt baka nåt, visat er och delat recept och recenserat här. Men ni vet läget! Bak får bli hemma när jag piggnat till!

Men som sagt är det idag NUTELLA-DAGEN (info från Temadagar.se)

Nutella är en kräm med hasselnötter och choklad, men den innehåller A LOT OF SUGAR, och ja inte så hälsosam. Jag är inget fan av nutella, jag gillar det men skulle inte kunna sitta och äta upp en burk själv, bara sådär, hellre jordnötssmör! MEN jag älskar nutella i bakverk, eller på rostade mackor – Även sonens favorit!

Kikade på Ica’s hemsida och en artikel om Nutella och olika recept! Alltså Cheesecake med Nutella såg såå god ut, eller rulltårta, eller pannkakor (får provas nästa helg när sonen kommer), och den där moussen😉 Såå gott!

Men som sagt Nutella innehåller stora mängder socker och en del andra ingredienser som inte är så bra:

MEN! Jag hittade recept på egen nutella:

Ingredienser 1 burk

 • 300 g hasselnötter
 • 1 tsk vaniljpulver
 • 2.5 dl florsocker
 • 0.3 tsk salt
 • 1 dl kakao
 • 3 msk neutral olja

Så här gör du

 1. Rosta hasselnötterna i ca 15 min i 200 grader tills dom fått bra med färg och doftar fantastiskt. Gnugga dom hårt i en handduk så det mesta av skalen lossnar.
 2. Mixa nötterna tills det börjar tränga ur olja ur dom och det blir en smidig pasta. Tar några minuter men ge inte upp!
 3. Blanda i resten av ingredienserna och vispa ihop på högsta effekt med elvisp. Häll massan i en burk med tätt lock. Håller sig fin i ca 1 månad!
  (https://mittkok.expressen.se/recept/hemmagjord-nutella/)

Dock saknar jag en mixer, men det ska jag införskaffa mig, så detta ska jag göra hemma!
Verkar helt ok ju! Och dessutom MYCKET bättre än den köpta! Sorry om jag kringgår ämnet lite grann, men jag ville bara påpeka att det finns nyttigare varianter;) Och nr man läser innehållsförteckningar så står ingredienserna i ordning för hur mycket det är i varje, så i nutella är det alltså mest socker, palmolja och sist hasselnötter.

Men kan man göra egen är det ju bättre och jag hittar ingenstans satt det är nåt namnskydd eller annat så då måste jag få kalla det min egen Nutella eller?!

Nu kom min lunch, och jag fick pannkakor, nu skulle nutellan passat, men nej, är nog lite tokigt för min mage just nu, tyvärr!

Gillar ni nutella? Hur använder ni den? Recept mottages! Om ni ger mig recept, gärna med bild kan jag göra ett eller ett par inlägg med Nutella-recept och givetvis länkutbyte om ni vill detta!

Ha det så bra ni kan allesammans!

”Socker, palmolja, HASSELNÖTTER(8,7%), fettreducerad kakao (7,4%), emulgeringsmedel: lecitiner (SOJA), vanillin.”

(https://www.ferrero.se/NUTELLA#expand-jump-1)

Ta hand om er!//

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge