Snälla människor, tacksamhet, ångest och en jkla massa rök.

Ja det är kortfattat min/vår måndag!

Walther och jag tältar inatt i vår lilla trädgård. Walther som bestämde det. Hade annars fått hysa in oss hos farmor inatt.

Ligger nu här med tårar i ögonen, lite rethosta och massa ångest! Tacksam över de fina människor som brytt sig idag, peppat, gett fina ord, varit kloka och ”styrt” rationaliserat mig rätt när jag inte tänkt rationellt.

För det har jag inte gjort ordentligt iaf inte på FM.

Saker kunde gått käpp rätt åt helvete! 

Skulle ju bara göra maskrosirap. Så vatten och socker skulle puttra på spisen. Sänkte värmen mer och gick på promenad med Gel. Snabb fika hos min farmor efter promenad. VAr borta ca 25min. Hör ett tjutande ljud när jag är hos farmor men reflekterar inte först, tills jag kommer ut på hennes altan. Tjutandet är än högre och jag känner röklukten. Söt röklukt, bränt socker! BRÄNT SOCKER! Springer hem genom häcken och in via altanen i en rökfylld lägenhet… hade altandörren öppen, tur i oturen. Brandvarnarna hördes bättre ut då. Stängde av spisen och avlägsna kastrullen med bränd sockersmet…

Hostar och får panik. Springer tillbaka till farmor och hämtar Gel och berättar vad som hänt, tror jag, nämner nog brand… Vet inte… Kan säga att min FM är i en dimma…

Farmor ringde och jag var hysterisk… Hon kom bort. Tycker inte det är så farligt varken med lukt eller rök… 

Mitt i allt sitter jag ute och ser när Mona och Emma livear ingen grupp på Facebook. Min räddning och stöttning idag. För dom hjälpte mig. Tårarna forsade. Skrev att jag är hemsk, dum, idiot… Vet inte allt jag skrev och tänkte just då! De lugnade mig. Någon kom på att vi behöver få bort rökdoften. Röken försvann hyfsat snabbt när jag öppnar överallt. Både dörrar o fönster. Fick sätta kompostgaller på framsidan då Gel ville smita.

Mona hjälper mig att googla fram nummer till räddningstjänsten. Den akuta faran är över så 112 känns onödigt. Men får ett nummer och ringer. Där blir jag hänvisad att ringa mitt försäkringsbolag. De lugnR mig och säger efter att jag förklarat att jag haft kontakt med mina vänner via nätet att jag ska vara tacksam att de finns och att Mona som fixat numret ska ha en eloge som hjälpt mig! Tacksamhet är förnamnet! Ringer försäkringsbolaget och får ett skadenummer efter att ha berättat vad som hänt. Får ännu ett nummer att ringa för att fixa med att få bort lukt och ev sanering.

Får inte tag i rätt person, men till slut får jag tag i en kille som ringer den person jag ska tala med och ber han ringa mig. Tar inte lång tid alls. 

Bestämmer att kl14 ska de komma för att doftfoggar… Jag som fick för mig att det hette doftsyll;) läste nu på hemsidan till företaget som var här OcabFoggning, en metod där man fyller rummet med kemisk ånga för att ta bort mögellukt och annan dålig lukt, bland annat efter brandskador

Doftfogg och förstörd kastrull…

Just nu har vi 3 foggar placerade i kök, hall o vardagsrum. De skickar ut ånga med doft av citron. Luktar gott i vardagsrummet just nu, lite i hallen, köket är samma! 

Jag har suttit ute hela dagen. Får rethosta inne och ångest.

Ska ringa hälsocentralen imorgon. Och prata med dom.

Som sagt tältar vi inatt jag och Walther efter Walthers idé.

Får väl funka inatt

Men luktar det lika illa imorgon kväll får vi fixa annan lösning… Funkar inte att sova i tält när man ska jobba dagen efter.

Summan av kardemumman är att jag har snälla människor som bryr sig. Grannarna som vi knappt känner frågade om vi behövde hjälp. Emma, Mona och tjejerna som såg deras live och peppade och lugnade. Alla människor jag pratat med på telefon idag. Kända och okända! 
Tacksam att det inte blev värre, blev trots allt ”bara” rökutveckling och äcklig luft. Inga personskador. Vi har kvar vårt hem. Jag agerade snabbt och rätt.

Och nu vill jag uppmana er läsare att

 • Ha brandvarnare!! Har ni inte så skaffa det!! Det är en billig livförsäkring. Har ni redan brandvarnare så kontrollera dessa minst 1gång/år gärna mer tex efter semester m.m
 • Har du en hörselnedsättning så be din hörcentral om hjälpmedel så du alltid ska kunna vara säker att du hör brandvarnaren/ blir varnad.
 • Ha minst 1 brandvarnare på varje våningsplan.
 • Ha minst 1 brandsläckare och 1 brandfilt.
 • Ha en hemförsäkring!!

  Har man dessa saker så kan det vara skillnad på liv och död! Har du dessa saker kan det vara skillnad på att ha hem eller inte!!

  De kostar kanske lite grann i inköp eller som försäkring en viss summa/mån. Men det är små summor OM olyckan är framme!! Man tänker att det händer inte mig!! Men rätt var det är så är olyckan där!!

  Jag är fortfarande skakis och har ångest!! Kommer ta tid att smälta detta! Jag kommer bära med mig detta alltid!

  Mm en jag är glad och tacksam att jag lever!!! 

  Kram och godnatt!

  Ta hand om er!//

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  CommentLuv badge