Jultraditioner och julstress.

Hur firar ni jul? Vad har ni för traditioner?

Jag har enda sen jag var bebis firat ihop med min älskade farmor. En julafton utan henne känns fel. 

När jag var liten åt vi jullunch hos farmor och hennes mamma och bror var där. 1996 var första julen farmors mamma inte var med, hon avled tidigt på juldagens morgon 1996. 

Men lunch hos farmor fortsatte ett antal år. Nu börjar farmor komma till åren och vi firar ihop med henne men hon har inte julen hos sig. Förra året var vi här. Jag är evigt tacksam att jag slipper hålla det i år.

Vi ska till pappa och Tina och äta traditionell jullunch och byta klappar. Tinas ena dotter med familj kommer också. Tyvärr har inte jag Walther på julafton. Blir tomt och trist. Men vi firar hos pappa på juldagen ihop med Walther.

Är ev så att vi åker till mormor på juldagen med. Men jag tar en dag i sänder för att inte braka ihop. Orkar inte flänga det omkring.

Jag är skiljsmässobarn. Jag fick väl välja lite hur jag ville ha det på julen. Blev ju farmor på dagen och sen med mamma på kvällen för det mesta. Allt för att alla skulle få fira med mig. Jag ville va alla till lags.

När pappa och Tina träffats så åkte vi ofta till Göteborg någon av dagarna till Tinas barn om de inte kom hit. Det var flängande och bilåkande mer än firande.

Walthers första jul var både bästa och värsta julen. Bästa för att vi hade vår julklapp, vår lille bebis hos oss! Men den värsta gör att jag mådde så dåligt över att ammandet gick käpp rätt åt…. Trött efter förlossningen, rutinerna med liten bebis hade inte kommit igång. Alla ville träffa vår bebis. Allt kretsade kring honom. Kändes som om vi styrdes av alla andra. Vi ville va alla till lags… Varför vet jag inte. 

Vi firade julaftons förmiddag med mamma hennes dåvarande man och hans barn. Walther gick från famn till famn… Och jag kände mig bara trött och utanför. 

Efter det åkte vi upp till pappa och Tina och samma sak där, Walther gick från famn till famn. Men där var lite lugnare. 

På kvällen var vi i Habo hos Peters familj. Och Walther gick än en gång från famn till famn. Förutom alla släktingar och paket skulle vi äta och bebis skulle matas, bytas på och sova. STRESS! Där och då beslutade jag att 1 max 2 ställen per dag under julen! Det funkade inte annars.

Nu är det ju så att jag lever med utmattningsdepression, panikångest, adhd och atypisk autism. Jag kan inte köra all in hela tiden. Jag måste hinna andas. Annars brakar jag igen. Folk säger att jag inte ska tänka så. Men jag vet hur jag funkar. 

Likaså med Walther, han har autism. För mycket intryck blir för jobbigt. Det märks inte för stunden utan när det lugnar ner sig och vi är själva. Den som får reda upp det är jag som förälder. Vet att vissa sagt att Walther gott kan fira med oss på julaftons kväll. Men jag har sagt att vill Peter och han stanna till juldagen i Habo är det ok. Vi firar på juldagen. Visst det känns pest att inte få fira julafton ihop med min egen pojk. Men vi firar desto mer sen.

Han ska slippa stressa och fara omkring. 

Sen detta med traditioner. Såklart äter vi julmat. Ser på Kalle Anka, öppnar julklappar och myser. Sen äts det gröt. Helst vill jag åka till kyrkan på kvällen också.

Får se om det blir någon kyrka i år. Kommer Walther på julaftons kväll så skippar jag kyrkan. Men kommer han på juldagen så går jag fram till Tidaholms kyrka kl 23.30 på midnattsmässa. Det är så skönt att bara sätta sig i kyrkbänken och njuta av julsånger och julevangeliet och lugnet i kyrkan.

På jullunchen brukar farmor dela ut varsin Minitriss till alla. En tradition som hennes mamma hade, fast då var det trisslotter. 

Men hur jag än vrider och vänder på det tycker jag att julen mest är stress!! Faktiskt! Tyvärr!

Ta hand om er!//

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge