Överviktsoperation Ja eller Nej?

I september 2008 hade jag mitt första möte med bäste kirurg Bengt Orrenius på Skas, Skövde. 9 mån tidigare hade min läkare på Amurlidens läkarmottagning skickat remiss om ev. överviktsoperation. Hade då kämpat sen barnsben med övervikt och fetma. 

I januari 2009 ringde en dam från kirurgmottagningen och sa att jag hade operationstid inbokad 11/2 2009 och att jag innan dess skulle komma på information med dietist. 

Började flytkost ett par dagar senare dvs pulverdiet med Modifast! Och jag tyckte första dagarna var hemska, men mötet med dietisten taggade mig massor. 

Två dagar före op ringde de och sa att min operation var inställd pga överbeläggning! Blev ledsen, arg och besviken. 

Men fick ny tid den 25/2 (utan större förhoppning). Och veckan före var det inskrivningssamtal, möte med kirurg, narkospersonal, dietist, sköterska och sjukgymnast. 

Operationen genomfördes enligt plan 25/2 2009 utan komplikationer, förutom efteråt då jag hade ont, mådde illa, tuppade av och hade extremt svårt att äta. Men jag kom hem som planerat efter ett dygn. Fick träffa dietist, som informerade och skrev ut näringsdrycker. Jag mådde väl i 1,5 år. Tills jag fick matförgiftning OCH tarmvred! Mådde skit. Sen fick jag tyvärr komplikationer efter det och reopererades efter några veckor. Med ytterligare komplikationer…. Mådde bra nåt år… Misstänkt galla. Bråkade till o ifrån i några år. 7 december 2015 opererades min galla bort akut. Mådde bra hyfsat länge… In en sväng i maj 2016… IBS fastställs efter snack med dr Orrenius. Tack! Hösten 2016 va jobbig! Inläggningar o ambulansfärder samt lågt blodvärde! 

In en sväng i januari 2017.

Nu inne igen! Fortfarande inget svar. Man diskuterade gastroskopi… Men igår pratade en annan kirurg om att skicka hem mig och inte göra gastroskopi (icke min vanliga läkare). Samma läkare som sa:

Sen finns det en viss procent (kan inte siffran) som tyvärr går upp större del av nedgång. En del de flesta tror jag går upp ca 5kg.

Jag hade kunnat hålla mina kg om jag inte fått depression och fått börja medicinera mot den. Och gick upp ca 20kg! Skit och pannkaka! 
Jag hade aldrig då varit motiverad för viktväktarna tex 2009 när jag gjorde min op. Och fick ingen större hjälp till att gå ner heller. 

Vi upplystes mest om att det är risk med alla operationer men inte vilka komplikationer som kunde uppstå efter just en GBP mer än blödning direkt efter op. 

Vi fick info om sk dumpning, mathållning from op dag och 4 v framåt. Och att vi kunde äta det mesta fast i mycket mindre mängd. En del reagerar mer på fett eller socker eller både ock eller inget alls i princip. Vår dietist var underbar… Kunde tro hon va opererad själv så kunnig som hon var. När op var gjord gick vi inte åka hem förrän hon pratat med oss, fixat näringsdrycker m.m. Mkt noggrannt! 

Sen finns det läkare (beror på vilket sjukhus) som upplyser om vilka läkemedel man bör undvika och inte. Min dr var noga att inte jag fick ta tex Ipren, magnecyl, treo m.m. Vilket jag hört att andra INGEN info fått om. 

Sen funderar jag på arvsanlag. Jag har diverse mag&tarmbekymmer i släkten, så visst kan det göra min mage känsligare för komplikationer… Men det är MIN spekulation! 

Dock görs dessa op mer eller mindre på rutin och på dagkirurgi numera… Hur dumt som helst. Ingen har koll på dig ordentligt första dygnet. Allt ska du kunna INNAN op! Trots att jag fått ALL info innan op så va, det skönt med tex dietistmötet innan hemgång, för saker blev mer svart på vitt och du hade provat att äta lite grann. Och kunde rådfråga dietisten.

Så jag är inte emot op! MEN ta reda på fakta om op innan, se till att ha en dietistkontakt. Olika råd och uppföljningar görs beroende på sjukhus. 

Men några små myter som finns om det:

  • Quickfix! Ja och Nej! Man går ner snabbt i vikt! Men huvudet hänger inte med. Länge tycker du att du fortfarande är tjock och fet!
  • Görs för att lata och feta inte orkar banta! Sista utväg! Kanske för vissa som betalar sina op helt själv. Landstinget har högre krav. Du måste va i riskzonen för vissa sjukdomar m.m. Jag hade BMI på över 35 dvs extrem fetma! Nu tror jag att du behöver ha över 40. Iaf här på Skas.
  • Trend jo visst har det blivit lite trend. Men återigen handlar det om att kontroller och utvärderingar görs innan patient godkänds för op. Och det ploppar upp privata kliniker här och var som tar betalt för att utföra dessa operationer. 

Nej jag ångrar inte op! 

Ta hand om er!//

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge