MammaKaos julkalender LUCKA 16: Det bästa med julen.

Vad är det bästa med julen?
Frågar man ett litet barn så blir svaret säkert: Tomten och alla paket.
En vuxen svarar kanske julmaten.
En äldre person svarar kanske att få träffa barn och barnbarn.

För mig är det ljuset, gemenskap och att se ens barn lycklig. Jag bryr mig inte om julklapparna. Behöver inget egentligen. Glad för den skraplotten vi alla får av farmor. Tradition sen långt tillbaka. Farmors mamma köpte alltid dessa och gav till var och en på julen. Så klart ett litet paket är alltid kul att få öppna. Vi ska köpa julklapp för 100kr och lotta ut emellan oss på julafton.

Julmaten ja den är väl god. Men jag kan inte njuta av den så som förr… Och nej jag skyller inte på min gastric by pass operation. Den låter mig njuta av maten fast i mindre mängd. Den har inte begränsat mig. Men min IBS. En liten ynka sillbit, får jag bara smaken är jag nöjd. Så Sillsallad funkar bra. Men ska man äta enligt Fodmap så är det inte ok då det innehåller rödbetor. Men faktiskt klarar jag det. En liten bit gravad lax går bra. Sen lite Jansson. Jag är lite rädd för vad jag kan äta och inte… Men liten kan jag smaka. Och det ska inte förstöra julen. Någon säger kanske skölj ner med en snaps. Nej säger jag. Vi kör vit jul i år!

Nej jag uppskattar ljuset och kärleken vi kan förmedla. Tankar till alla som inte får fira jul.

Sen älskar jag att få avsluta julafton med Midnattsmässa i kyrkan. I år blir det i Baltaks kyrka. Lagom tid kl 22 och lagom långt att åka. Bara ett par km utanför stan.
Sångerna ljusen.

”Vid den tiden utfärdade kejsar Augustus en förordning om att hela världen skulle skattskrivas. Det var den första skattskrivningen, och den hölls när Quirinius var ståthållare i Syrien. Alla gick då för att skattskriva sig, var och en till sin stad. Och Josef, som genom sin härkomst hörde till Davids hus, begav sig från Nasaret i Galileen upp till Judeen, till Davids stad Betlehem, för att skattskriva sig tillsammans med Maria, sin trolovade som väntade sitt barn.

Medan de befann sig där var tiden inne för henne att föda, och hon födde sin son, den förstfödde. Hon lindade honom och lade honom i en krubba, eftersom det inte fanns plats för dem inne i härbärget.

I samma trakt låg några herdar ute och vaktade sin hjord om natten. Då stod Herrens ängel framför dem och Herrens härlighet lyste omkring dem, och de greps av stor förfäran. Men ängeln sade till dem: ”Var inte rädda. Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. I dag har en frälsare fötts åt er i Davids stad, han är Messias, Herren. Och detta är tecknet för er: ni skall finna ett nyfött barn som är lindat och ligger i en krubba.” Och plötsligt var där tillsammans med ängeln en stor himmelsk här som prisade Gud:
”Ära i höjden åt Gud och på jorden fred åt dem han har utvalt.”

När änglarna hade farit ifrån dem upp till himlen sade herdarna till varandra: ”Låt oss gå in till Betlehem och se det som har hänt och som Herren har låtit oss veta.” De skyndade i väg och fann Maria och Josef och det nyfödda barnet som låg i krubban. När de hade sett det, berättade de vad som hade sagts till dem om detta barn. Alla som hörde det häpnade över vad herdarna sade. Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det. Och herdarna vände tillbaka och prisade och lovade Gud för vad de hade fått höra och se: allt var så som det hade sagts dem.”

(Luk 2:1-20)

Det är ju det julen handlar om, Jesu födelse.

Ta hand om er!//

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge