30 Dagars blogglista dag 28

Dag 28 – Hur jag firar julafton

Så länge jag kan minnas har vi alltid ätit jullunch ihop med min farmor med traditionell julmat såsom skinka, Janssons frestelse, omelett (helst med räkstuvning), lax, sill, ägg, sillsallad, rotsakslåda, revbensspjäll, bruna bönor, rödkål, prinskorv, sylta, köttbullar, smör, bröd och ost! Jag äter ju inte skinka, sylta vanlig korv o köttbullar. Men finns bra, alternativ för det. Sillen tar jag ofta bara en liten bit av då min mage tyvärr reagerar snabbt på just sill. Mycket jag får vara försiktig med i matväg. Vill ju inte hamna på akuten på julafton.

Eftersom mina föräldrar är skilda så har jag alltid fått flänga mellan ställen, och det har blivit mer flängande under judarna sen man skaffade familj. Men vi brukar lösa det hyfsat genom att fira flera dagar.

Efter maten brukar vi se Kalle Ankas jul och sen brukar tomten dyka upp. Och farmor har tagit över sin mammas tradition med skraplotter efter maten. Då min farmors mamma hade traditionen var det trisslotter, och sen när farmor tog över blev det tianlotter, numera heter de Minitriss tror jag.

På kvällen äter vi tomtegröt och sen brukar farmor och jag åka till kyrkan på midnattsmässa.
Det är nåt visst med julevangeliet, julens psalmer och sånger, ljus, marschaller längs kyrkogården.

I år ska jag ha julen här hemma för allra första gången. Farmor, pappa och Tina kommer hit. Det blir lite knytis, tacksam för det, tror inte jag skulle palla att laga allt käk själv?
Vad jag ska ordna vet jag inte, men tror det blir smör, bröd, lax och det vegetariska. Och julmust/julöl.

På kvällen ska vi traditionsenligt åka på midnattsmässa. Inte bestämt vart ännu. Brukar åka dit Bengt-Åke Öhgren har sin midnattsmässa. Men han har inget i år, så vi får välja nåt. Lutar åt Baltaks kyrka, det är bra tid kl 22. Är kl 23,30 i Tidaholms kyrka. Men det känns lite sent. Helst hade jag velat åka på julotta till Daretorp kl 7 på juldagen. Men jag är så morgontrött så gå upp kl 6 senast är för tidigt för mig. Så midnattsmässa passar mig bättre.

Hur firar du din julafton?

Ta hand om er!//

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

CommentLuv badge